Британський та американський віскі: в чому різниця

Британський та американський віскі: в чому різниця

Досвідчені поціновувачі преміального алкоголю легко дадуть розгорнуту відповідь на це питання. А ось у новачків воно, швидше за все, викличе труднощі. Тому наш сьогоднішній розбір — саме для них.

Логічно, що американський віскі — це алкогольний напій, виготовлений на території США. З британським складніше. Давайте про нього й поговоримо просто зараз.

Який віскі можна називати британським

Перш за все це шотландський віскі або скотч. Це найбільша група напоїв, що їх виробляють на території Шотландії, яка є частиною Великої Британії. Тобто, якщо в характеристиках віскі Monkey Shoulder на сайті інтернет-магазину ви бачите позначку «Великобританія», то знайте, що може йтися саме про Шотландію.

Крім того, у двох віскікурнях Англії виробляють англійській віскі, в єдиній дистилерії Уельсу — валійський. З ірландським ситуація ще цікавіша. Будь-який віскі, зроблений на острові Ірландія, буде ірландським. Але якщо віскікурня розташована у його північно-східній частині, то її продукт вважатиметься британським, оскільки ця частина острову належить саме Великій Британії.

Оскільки скотч є найбільш відомим британським віскі, у нашому порівняльному аналізі братиме участь саме він.

Британія vs США: основні відмінності віскі

Почнемо з найпростішого — назви напою. Британці на етикетках власної продукції пишуть Whisky, американці — Whiskey. Окрім цього:

  1. Основою шотландського скотчу є ячмінний солод, американського — кукурудза для бурбону або жито для житнього віскі. Частка основної сировини має складати не менше 51%. Решта може включати пшеницю або інші злаки.
  2. Шотландці двічі або навіть тричі переганяють брагу у мідних кубах, американці використовують метод безперервної перегонки в колонах.
  3. Скотч витримують мінімум 3 роки в діжках з-під бурбону або хересу. Мінімальна витримка американського віскі становить 2 роки, для цього використовуються тільки нові сильно обпалені діжки.
  4. Американські правила й вимоги до виробників є більш гнучкими, ніж британські.

Вибір сировини та особливості виробництва забезпечують і відмінності смаку наших сьогоднішніх героїв. Шотландський віскі може мати димно-торф’яний та копчено-йодистий, солоний, фруктово-квітковий або сухий з гірчинкою смаковий профіль. Натомість американські віскі зазвичай солодкуваті, насичені, помірно пряні, карамельно-ванільні, а бурбони містять ще й відчутні нотки кукурудзи.

Новачкам частіше смакують яскраві, але прості й прямолінійні композиції. Тому, якщо ця історія про вас, вибирайте на сайті Маудау напої з категорії бурбонів та житніх віскі виробництва США: вони максимально дружні до початківців.

Сприйняття та розуміння складних ароматичних ансамблів приходить із досвідом. Тому тим, хто вважає себе експертом у якісному алкоголі, ми рекомендуємо звернути увагу на віскі з Британії із сухим профілем та оригінальним багатокомпонентним смаком.

Залишити відповідь