Досвідчені поціновувачі преміального алкоголю легко дадуть розгорнуту відповідь на це питання. А ось у новачків воно, швидше за все, викличе труднощі. Тому наш сьогоднішній розбір — саме для них.
Логічно, що американський віскі — це алкогольний напій, виготовлений на території США. З британським складніше. Давайте про нього й поговоримо просто зараз.
Який віскі можна називати британським
Перш за все це шотландський віскі або скотч. Це найбільша група напоїв, що їх виробляють на території Шотландії, яка є частиною Великої Британії. Тобто, якщо в характеристиках віскі Monkey Shoulder на сайті інтернет-магазину ви бачите позначку «Великобританія», то знайте, що може йтися саме про Шотландію.
Крім того, у двох віскікурнях Англії виробляють англійській віскі, в єдиній дистилерії Уельсу — валійський. З ірландським ситуація ще цікавіша. Будь-який віскі, зроблений на острові Ірландія, буде ірландським. Але якщо віскікурня розташована у його північно-східній частині, то її продукт вважатиметься британським, оскільки ця частина острову належить саме Великій Британії.
Оскільки скотч є найбільш відомим британським віскі, у нашому порівняльному аналізі братиме участь саме він.
Британія vs США: основні відмінності віскі
Почнемо з найпростішого — назви напою. Британці на етикетках власної продукції пишуть Whisky, американці — Whiskey. Окрім цього:
- Основою шотландського скотчу є ячмінний солод, американського — кукурудза для бурбону або жито для житнього віскі. Частка основної сировини має складати не менше 51%. Решта може включати пшеницю або інші злаки.
- Шотландці двічі або навіть тричі переганяють брагу у мідних кубах, американці використовують метод безперервної перегонки в колонах.
- Скотч витримують мінімум 3 роки в діжках з-під бурбону або хересу. Мінімальна витримка американського віскі становить 2 роки, для цього використовуються тільки нові сильно обпалені діжки.
- Американські правила й вимоги до виробників є більш гнучкими, ніж британські.
Вибір сировини та особливості виробництва забезпечують і відмінності смаку наших сьогоднішніх героїв. Шотландський віскі може мати димно-торф’яний та копчено-йодистий, солоний, фруктово-квітковий або сухий з гірчинкою смаковий профіль. Натомість американські віскі зазвичай солодкуваті, насичені, помірно пряні, карамельно-ванільні, а бурбони містять ще й відчутні нотки кукурудзи.
Новачкам частіше смакують яскраві, але прості й прямолінійні композиції. Тому, якщо ця історія про вас, вибирайте на сайті Маудау напої з категорії бурбонів та житніх віскі виробництва США: вони максимально дружні до початківців.
Сприйняття та розуміння складних ароматичних ансамблів приходить із досвідом. Тому тим, хто вважає себе експертом у якісному алкоголі, ми рекомендуємо звернути увагу на віскі з Британії із сухим профілем та оригінальним багатокомпонентним смаком.

Пишу на різноманітні теми – від новин і технологій до здоров’я, подорожей та лайфхаків. Завжди прагну знаходити цікаву та корисну інформацію, щоб ділитися нею з вами. Сподіваюся, що мої матеріали допоможуть вам дізнатися щось нове та корисне!